Glasvezel netwerk

De gemeente wil snel internet voor iedereen. De gemeente heeft daarom aan glasvezelexploitanten Open Dutch Fiber (voorheen E-Fiber) een nieuwe vergunning gegeven voor de aanleg van een glasvezelnetwerk. Deze vergunning is voor het aanleggen van  huisaansluitingen vanaf de openbare, gemeentelijke grond.

Het college heeft in april 2024 besloten om de samenwerking met Open Dutch Fiber voort te zetten. De uitrol van de aansluitingen door Open Dutch Fiber gaat daarmee in 2024 door. De gemeente houdt toezicht op de werkzaamheden om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen. En de gemeente zorgt dat de openbare ruimte na afloop netjes wordt hersteld.

Snel en betrouwbaar internet

Steeds meer diensten zijn online, ook die van de gemeente. Daarnaast is snel internet belangrijk voor thuiswerken of bijvoorbeeld online films kijken. Door glasvezel kunnen inwoners en ondernemers diensten afnemen via een snelle en stabiele verbinding. Belangrijkste voordelen van glasvezel:

  • Meer bandbreedte, meer capaciteit.
  • Upload snelheid even groot als download snelheid.
  • Stabiel internet: minder last van storingen vergeleken met koperkabels door bijvoorbeeld warmte. 
  • Zuiniger in gebruik door licht in plaats van elektriciteit.
  • Open netwerk, vaak meerdere aanbieders op 1 netwerk.

Wat de aanleg voor u betekent

U maakt zelf een keuze. Aansluiten op een glasvezelnetwerk is niet verplicht. Meer informatie leest u op de website van Open Dutch Fiber

Open Dutch Fiber biedt aan om binnenkort kosteloos en zonder verplichtingen de aansluiting te maken vanaf de hoofdkabel naar uw meterkast. U kunt daarna zelf beslissen of en wanneer u die huisaansluiting wilt (laten) activeren door het afsluiten van een abonnement met een provider.

Omdat de huisaansluiting via de voortuin naar de meterkast loopt, neemt een medewerker van Open Dutch Fiber een aantal contactgegevens van u op. Zo kan Open Dutch Fiber contact met u opnemen voor een afspraak. U kunt tijdelijk overlast ondervinden van de werkzaamheden. Dit duurt enkele uren. 

Ondergrondse kabels

Om alle panden (circa 6.700) in onze gemeente aan te sluiten gaat 162 kilometer kabels de grond in. Daarvoor moeten de stoepen of straten open, ook bij u in de buurt.

Om de huisaansluiting te maken moet de stoep of straat voor uw huis opnieuw open. Het gaat in dit geval vaak maar om 1m2.

Meer weten over aanleg en planning

Meer informatie over aanleg en planning vindt u op de projectpagina van de leverancier Open Dutch Fiber project Uitgeest

Rol van de gemeente

Als een partij zich bij de gemeente meldt, kan de gemeente deze partij niet weigeren. De aanleg van het glasvezel netwerk is een vrije markt. In de Telecommunicatiewet is deze gedoogplicht voor gemeenten geregeld. Wel kan de gemeente aangeven wat de wensen, voorschriften en eisen zijn voor de aanleg en uitvoering.

Aanleggen van een internetverbinding is geen nutsvoorziening. Nutsbeheerders voor water, gas en elektriciteit worden bij wet aangewezen door de overheid. Dit geldt niet voor telecommunicatie aanbieders.