18 worden

De dag dat je 18 jaar wordt, ben je voor de wet volwassen. Je bent zelf verantwoordelijk voor dingen die je verplicht geregeld moet hebben in Nederland. Begin op tijd met voorbereiden.

Hieronder staan de belangrijkste zaken op een rij. Kom je er niet uit? Vraag dan iemand om je te helpen.

Dit moet je regelen

DigiD

Nog geen DigiD? Dan is het handig om dit eerst te regelen: DigiD aanvragen. Dat is jouw persoonlijke code en die gebruik je om een digitale handtekening mee te zetten. Een DigiD gebruik je eigenlijk bij alles wat met de overheid te maken heeft. Bijvoorbeeld om je studiefinanciering of een zorgverzekering te regelen.

Zorgverzekering

Een zorgverzekering is verplicht. Tot je 18e kost de zorgverzekering niets. Vanaf de maand nadat je 18 bent geworden, moet je elke maand de premie betalen. Vergelijk zorgverzekeringen en kies welke het beste bij jou past.

Let op: als je jouw zorgverzekering niet betaalt, krijg je een boete. Als je 6 maanden achterstand hebt, meldt je zorgverzekeraar je aan als wanbetaler bij het CAK. Je betaalt dan aan het CAK een premie die veel hoger is dan de gewone zorgpremie.

Donor

Op je 18e verjaardag kom je in het donorregister. Je kunt dan zelf aangeven of je donor wilt zijn. Je geeft in het donorregister ook aan welke organen je zou willen doneren en welke niet. Maak je geen keuze? Dan ben je automatisch donor. Je kunt je keuze altijd aanpassen.

Wist je trouwens dat je nu ook bloeddonor kunt worden? Je geeft dan 2 of 3 keer per jaar een halve liter bloed. Dat wordt gebruikt voor bijvoorbeeld mensen die kanker hebben of die veel bloed verliezen tijdens een operatie.

Dit is slim om te regelen

Zorgtoeslag

Een zorgverzekering kost veel geld. Misschien heb je recht op zorgtoeslag. Dit is een maandelijkse bijdrage van de Belastingdienst. Hiermee kun je een deel van je zorgverzekering betalen.

Let op: verandert jouw inkomen? Dan verandert ook jouw toeslag. Geef jouw nieuwe inkomen zo snel mogelijk door via Mijn toeslagen op de website van de Belastingdienst.

Inschrijven woning

Om kans te maken op een sociale huurwoning schrijf je je in bij SVNK. Je kunt je vanaf je 18e verjaardag inschrijven bij SVNK en komt dan op een wachtlijst. Hoe eerder je daarop staat, hoe eerder je aan de beurt bent.

Woon je zelfstandig en in een sociale huurwoning? Dan kun je misschien huurtoeslag krijgen. Lees meer over huurtoeslag aanvragen en de voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

Studiefinanciering of andere vergoeding

Studiefinanciering

Volg je een voltijdopleiding op mbo, hbo of universiteit? Dan kun je studiefinanciering aanvragen op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Vergoeding scholieren

Ben je 18 en zit je op het vmbo, havo of vwo? Dan kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Studietoeslag

Ben je scholier of student en kun je niet bijverdienen door een beperking of chronische ziekte? Dan kun je misschien studietoeslag van de gemeente krijgen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Deze is niet verplicht, maar wel aan te raden. Vanaf je 18de ben je namelijk zelf aansprakelijk voor de schade die je veroorzaakt. Met een aansprakelijkheidsverzekering hoef jij niet alle kosten te betalen wanneer jij schade toebrengt aan iemand anders of spullen van iemand anders.

Let op: Misschien ben je ook al verzekerd via de verzekering van je ouders of verzorgers. Controleer dit vooraf goed, zodat je niet dubbel betaalt. Dat is zonde!

Stemrecht

Je mag vanaf nu stemmen als er verkiezingen zijn. Een paar weken voor de verkiezing ontvang je een stempas. Daarmee kan je in stembureaus in de gemeente Uitgeest je stem uitbrengen. Neem als je gaat stemmen je stempas en een geldig ID-bewijs mee.

Meer informatie

Wil je graag meer weten? Kijk dan ook op de website van de Rijksoverheid voor algemene informatie en een checklist.